Czy historia się liczy? Wpływ zdarzeń z postępowania zgłoszeniowego na zakres ochrony patentowej - Żakowska-Henzler, Helena (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
We współczesnym prawie patentowym rola oraz znaczenie zastrzeżeń patentowych są oczywiste i bezsporne. W postępowaniu zgłoszeniowym określają one rozwiązanie, o ochronę którego ubiega się wnioskodawca. Natomiast po udzieleniu patentu, zastrzeżenia określają przedmiot patentu, co z kolei ma kluczowe znaczenie dla wyznaczenia zakresu wyłączności przysługującej uprawnionemu. Jakkolwiek równie bezsporne jest, że wątpliwości oraz kontrowersji ujawniających się zarówno w doktrynie jak i w orzecznictwie. W szczególności, dotyczą one dopuszczalności uwzględniania przy interpretacji zastrzeżeń. Jej reguły, podstawa i sposób są źródłem patentowych na potrzeby ustalenia zakresu ochrony wynikającej z udzielonego patentu, zdarzeń i okoliczności mających miejsce w postępowaniu, w którym badana była zdolność patentowa przedmiotu zgłoszenia.