Usuwanie odpadów niebezpiecznych jako zadanie gminy. - Ostrowski, Adam (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Na potrzeby niniejszego wywodu, autor dokonał analizy realizacji przez samorządy zadań z zakresu gospodarowania odpadami, ze szczególnym uwzględnieniem tych kwalifikowanych jako niebezpieczne. Wykazano wady regulacji ustawowej w przedmiotowym zakresie. Autor odniósł się do orzecznictwa, w którym samorządy podnosiły zagadnienie natury interpretacyjnej w przedmiocie przepisów definiujących pojęcie odpadów komunalnych w praktyce ich funkcjonowania.Konkluzją poniższego artykułu są propozycje zmian przepisów, których celem będzie wprowadzenie do ustawy o odpadach przepisu  określającego, że działania wójta (burmistrza, prezydenta miasta) w zakresie usuwania odpadów, które nie stanowią odpadów komunalnych, są zadaniami z zakresu administracji rządowej, które to zgodnie z obowiązującymi przepisami, są finansowane z budżetu państwa. Ponadto autor wskazuje, że przedmiotowa zmiana legislacyjna jest jedynym słusznym rozwiązaniem, które skutecznie wesprze istotny problem tzw. „dzikich wysypisk” i gospodarowania odpadami niebędącymi odpadami komunalnymi.