Sprzeciw małżonka dłużnika wobec zamierzonej przez dłużnika spłaty długu środkami z majątku wspólnego małżonków - Lutkiewicz-Rucińska, Anita (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Wierzyciel, którego dłużnikiem jest jeden z małżonków może żądać zaspokojenia z całego majątku wspólnego małżonków (art. 41 § 1 k.r.o.) lub z niektórych składników tego majątku (art. 41 § 2 i § 3 k.r.o.). Natomiast w art. 36-1 k.r.o. ustawodawca przewidział instytucję sprzeciwu małżonka wobec zamierzonej przez drugiego małżonka czynności zarządu ich majątkiem wspólnym. Mając na uwadze powyższe regulacje, w artykule przedstawiono zagadnienie sprzeciwu małżonka wobec zamierzonej przez drugiego małżonka czynności zarządu majątkiem wspólnym małżonków polegającej na spłacie ciążącego na nim długu środkami należącymi do tego majątku. Uwzględniając poglądy nauki, autorka omawia zagadnienie dopuszczalności i skutki prawne sprzeciwu małżonka w przypadku, gdy drugi małżonek zamierza spłacić swój dług środkami z majątku wspólnego, którymi małżonkowie ponoszą za ten dług odpowiedzialność, jak i przypadku, gdy małżonek zmierza spłacić dług tymi środkami z majątku wspólnego, którymi małżonkowie odpowiedzialności nie ponoszą.