Status administracji rządowej w sferze zarządzania kryzysowego - KACZMAREK, KRZYSZTOF; Włodyka, Ewa Maria; Czuryk, Małgorzata (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Administracji rządowej w sferze zarządzania kryzysowego powierzono bardzo ważną rolę, co stawia ją na czele organów administracji publicznej właściwych w tych sprawach oraz sprawia, że jest ważnym elementem nie tylko systemu zarządzania kryzysowego, ale również systemu bezpieczeństwa. Właściwie zorganizowany system zarządzania kryzysowego to odpowiednio ukształtowany status organów (centralnych i terenowych), które w zakresie powierzonych zadań posiadają kompetencje pozwalające na skuteczną walkę z zagrożeniami.Status administracji rządowej w sferze zarządzania kryzysowego wyznacza nie tylko jej pozycja prawno-ustrojowa, ale też usytuowanie jej zarówno na szczeblu centralnym, jak i terenowym, co pozwala na kompleksową realizację zadań i reagowanie na zagrożenie. Terenowa administracja rządowa działa na obszarze województwa i tutaj właściwość jest przypisana wojewodzie, w gminie i powiecie zadania z zakresu zarządzania kryzysowego realizuje samorząd terytorialny. W artykule wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną, która posłużyła do przeprowadzenia analizy przepisów prawnych regulujących kwestie zarządzania kryzysowego oraz wskazujących miejsce administracji rządowej w tej sferze. Dokonano również analizy literatury przedmiotu dotyczącej podejmowanego w artykule zagadnienia. W celu przywołania przykładów z innych państw, metodologia została uzupełniona elementami metody porównawczej.