Interes przedsiębiorcy jako wprowadzającego opakowania jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych - Kułak-Krzysiak, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904[1] w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko obligowała państwa członkowskie UE do jej implementacji do porządku prawa krajowego do 3 lipca 2021 roku. Aktem prawnym mającym wprowadzać do polskiego porządku prawnego Dyrektywę SUP (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904, zwana dalej Single-Use Plastics), jest ustawa o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw z dnia 18 marca 2021 r.[2] oznaczona w Centrum Legislacyjnym Rządu sygnaturą: UC73. Polska miała zakres czasowy na wprowadzenie zaleconych regulacji.Dyrektywa SUP dotyczy szerokiego zakresu przedsiębiorców, w tym producentów, dystrybutorów, detalistów oraz operatorów punktów gastronomicznych oraz użytkowników końcowych[3]. Każdy, kto wprowadza na rynek produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, musi dostosować się do nowych przepisówRok 2024 jest kluczowym zarówno dla przedsiębiorców, jaki i dla klientów, ponieważ większość z tych przepisów wchodzi w życie. Co nowe przepisy oznaczają dla przedsiębiorców wprowadzających do obrotu produkty jednorazowego użytku wykonane z tworzywa sztucznego będące opakowaniami? Artykuł ma na celu omówienie powyższych zagadnień w zakresie dostosowania pozycji przedsiębiorcy (mikro i małego) do obowiązujących przepisów. [1] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L155, Rocznik 62, 12 czerwca 2019 r., https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2019:155:FULL[2] Dz. U. z dnia 9 maja 2023 r., poz. 877.[3] rozumie się przez to podmiot nabywający produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, opakowania jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych lub napoje lub żywność w opakowaniach jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych w celu ich wykorzystania na potrzeby własne, bez dalszej odsprzedaży (art. 1 pkt 2, lit. g ust. 11c)