A New Approach to Ideological Neutrality and the Rightto Freedom of Religion in Belgian Case Law in Recent Years as Partof Changes in State-Church Relations in the Kingdom of Belgium - Falski, Jacek (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Artykuł przedstawia współczesny model stosunków państwa z Kościołem w Królestwie Belgii. Temat rozpatrywany jest zarówno w aspekcie prawno konstytucyjnym jak i orzeczniczym. Perspektywa orzecznicza ma tym większe znaczenie, że w ostatnich latach sądownictwo belgijskie wydało kilka niezwykle interesujących wyroków w tym zakresie, w których doprecyzowane zostały dość lakonicznie ujęte odnośne regulacje Konstytucji.Kluczową w tym kontekście kwestią jest stosowana w Belgii złożona konstrukcja pojęcia neutralność. Autor stara się ją nakreślić i przybliżyć.