Zmiana dostawcy usługi i przenoszenie danych w Akcie w sprawie danych - Fajgielski, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
W artykule przedstawione zostały prawne regulacje dotyczące zmiany dostawcy usługi przetwarzania danych i przenoszenia danych zawarte w akcie w sprawie danych na tle unormowań odnoszących się do prawa do przenoszenia danych uregulowanych w ogólnym rozporządzeniu o ochronie danych. W początkowej części artykułu omówione zostaną podstawowe zagadnienia dotyczące konstrukcji prawa do przenoszenia danych z odesłaniem do literatury. Następnie przedstawione zostaną: istota Internetu rzeczy, akt w sprawie danych i omówione zostaną relacje między przepisami tego aktu i ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Analizy zawarte w dalszej części artykułu dotyczyć będą przełączania się między usługami i przenoszenia danych w świetle regulacji aktu w sprawie danych. W końcowej części przedstawione zostaną ogólne wnioski płynące z przeprowadzonych analiz.