Wybrane zagadnienia dotyczące finansowania z budżetu państwa zadań zleconych samorządom z zakresu administracji rządowej - Ostrowski, Adam (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Na potrzeby niniejszego wywodu, autor dokonał analizy realizacji przez samorządy zadań zleconych z zakresu administracji rządowej oraz sposobu ich finansowania ze środków budżetu państwa. Wykazano nieadekwatny poziom środków przekazywanych przez wojewodów na realizację zadań zleconych samorządom z zakresu administracji rządowej. Autor odniósł się do orzecznictwa, w którym samorządy skarżyły reprezentantów budżetu państwa w przedmiotowym zakresie. Konkluzją poniższego artykułu są propozycje zmian zarówno w kontekście nienależytego finansowania zadań, jak również dostosowania ustawodawstwa w zakresie odsetek uzyskiwanych przez samorządy z tytułu tymczasowego posiadania na rachunkach bankowych środków pochodzących z budżetu państwa, które są przeznaczone na realizację zadań zleconych z zakresu administracji rządowej.