Prawo zatrzymania w sporze frankowym - Węgrzynowski, Łukasz (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Prawo zatrzymania jest konstrukcją, która stała się niezwykle popularna w ostatnich latach, zwłaszcza w sporach frankowych. Bliższa analiza prowadzi jednak do wniosku, że konstrukcja ta rodzi szereg trudności interpretacyjnych. Szczególne wątpliwości rodzi ocena, czy umowa kredytu jest umową wzajemną, gdyż tylko w razie nieważności umowy wzajemnej dopuszczalne jest powołanie się na praw zatrzymania. Inna kwestia niejasna dotyczy tego, czy prawo zatrzymania może chronić wierzytelność, która nie jest wymagalna. Duże wątpliwości rodzi możliwość powołania się na prawo zatrzymania gdy uprawnionemu przysługuje również zarzut potrącenia. Wreszcie, niezbędne jest wyjaśnienie czy możliwość złożenia oświadczenia o skorzystaniu z prawa zatrzymania nie godzi w ochronę konsumenta wynikającą z przepisów o niedozwolonych postanowieniach umownych.