Praca osób skazanych w spółdzielniach socjalnych - Kantorowski, Mikołaj (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Praca osób skazanych w spółdzielniach socjalnych może być rozpatrywana na dwóch odrębnych płaszczyznach w zależności od charakteru kary, jakiej poddany jest sprawca czynu zabronionego. Rzeczona praca osoby skazanej może być rozumiana zarówno jako kara ograniczenia wolności wykonywana w formie nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne realizowane poprzez działalność spółdzielni socjalnej, jak i w formie zatrudnienia osoby odbywającej karę pozbawienia wolności w ramach działalności spółdzielni socjalnej.Spółdzielnie socjalne mają zatem istotne znaczenie w przebiegu procesu resocjalizacji osób skazanych. Za ich pośrednictwem wymiar sprawiedliwości realizuje funkcję wychowawczą prawa karnego, której celem jest przywrócenie osoby skazanej na łono społeczeństwa. Współpraca wymiaru sprawiedliwości ze spółdzielniami socjalnymi pozwala bowiem zarówno na ukierunkowanie działań sprawcy czynu zabronionego na realizację nieodpłatnej pracy na cele społeczne poprzez uczestnictwo w działalności spółdzielni socjalnej, jak i daje skazanym odbywającym karę pozbawienia wolności możliwość resocjalizacji poprzez odpłatną pracę w ramach zatrudnienia przez spółdzielnię socjalną.