Zakres obowiązku osoby sprawującej pieczę nad dzieckiem określony w ugodzie sadowej lub postanowieniu sądu o utrzymywaniu kontaktów z dzieckiem przez osobę uprawnioną w orzecznictwie Sądu Najwyższego jako wyraz realizacji zasady iustitia est constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuendi - Szczechowicz, Jarosław (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W Kodeksie postępowania cywilnego zostały zawarte zasady regulujące postępowanie dotyczące wykonywania ustalonych kontaktów z dzieckiem, które zmieniły się w sposób znaczący w następstwie dokonanej w 2011 roku nowelizacji. Pomimo tej nowej regulacji praktyka sądowa obfituje w liczne spory pojawiające się na tle sytuacji, w której osoba sprawująca pieczę nad dzieckiem podejmuje działania uniemożliwiające realizację kontaktów z dzieckiem przez osobę uprawnioną do tych kontaktów w sposób ustalony w postanowieniu lub ugodzie sądowej. Niewątpliwie problem ten dostrzeżony został również w orzecznictwie Sądu Najwyższego. Celem tego artykułu jest dokonanie pogłębionej analizy tego zagadnienia mającego dużą doniosłość społeczną i praktyczną.