Zawartość wniosku prokuratora złożonego w trybie art. 106b Prawa bankowego - Nałęcz, Bartłomiej (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W artykule pochylono się nad wymogami stawianymi przed prokuratorem występującym na podstawie art. 106b Prawa bankowego z wnioskiem o uzyskanie danych chronionych tajemnicą bankową. W efekcie przeprowadzonej analizy stwierdzono, że czyniąc zadość ustawowym warunkom takiego wniosku, a zatem kompletując jego zawartość, natrafić można na problemy, których dotąd w doktrynie nie odnotowywano, bądź nie obdarzano większą uwagą. Celem artykułu jest nakreślenie tych problemów i zaproponowanie rozwiązań. Prowadzone rozważania starano się wzbogacić uwagami praktycznymi.