Otwarte dane. Uwagi terminologiczne - Piskorz-Ryń, Agnieszka (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W artykule tym dokonano ustaleń terminologicznych dotyczących siatki pojęciowej stosowanej w ustawie o otwartych danych i ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego. Poddano ocenie dwa pojęcia „otwarte dane” i „ponowne wykorzystywanie informacji sektora publicznego”. Opisano w nim relację między tymi terminami analizując postanowienia dyrektywy o otwartych danych i ustawy ją implementującej. Użycie przez ustawodawcę zwykłego pojęcia otwartych danych w tytule ustawy jest w artykule ocenione negatywnie. Dotyczy to również zakresu przedmiotowego ustawy określonego w art. 1. Posłużenie się tym pojęciem zaś w ustawie, z perspektywy celów ponownego wykorzystywania i stojących za nim wartości jest uzasadnione. Pojęcie otwartych danych nie powinno być jednak użyte w tytule.