Prawne uwarunkowania przetwarzania wizerunku pracownika lub członka organu przez pracodawcę na przykładzie wideokonferencji - Ganczar, Małgorzata; Herbet, Andrzej; Kloczkowska, Milena (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Publikacja ma na celu analizę węzłowych problemów prawnych, jakie powstają w związku przetwarzaniem przez pracodawcę danych osobowych wizerunkowych pracowników oraz członków organów pracodawcy będącego jednostką organizacyjną w związku z coraz większą popularnością pracy zdalnej oraz kontaktu w formule wideokonferencji. Ich rozwiązanie angażuje konieczność współstosowania kilku obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych, tj. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Kodeksu cywilnego oraz rozporządzenia 2016/679.