The 'Family 500+' Program as a Legal Instrument for Stimulating the Demographic Policy of the Country: the Example of Poland - Żywicka, Agnieszka; Bieś-Srokosz, Paulina (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Program „Rodzina 500+” został wprowadzony do polskiego sytemu prawnego 2016 roku. Zgodnie z założeniami programu, wypłacane pieniądze mają posłużyć jako częściowe pokrycie kosztów związanych z zaspokojeniem potrzeb życiowych oraz wychowaniem dziecka. Program w swoim założeniu, poza poprawą sytuacji polskich rodzin, ma również zadanie przyczynić się do zwiększenia dzietności. Czy program ten przyczynił się do zwiększenia potomstwa w Polsce i poprawy kondycji społeczeństwa polskiego oraz kraju – Autorzy artykułu poprzez analizę aktów prawnych, doktryny i raportów, starają się udzielić odpowiedzi.