Fiodor Martens – pionier międzynarodowego prawa humanitarnego - Szpoper, Dariusz (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Tekst zarysowuje sylwetkę Fiodora Fiodorowicza Martensa, wybitnego XIX-wiecznego rosyjskiego prawnika i dyplomaty. Autorzy opisują tak jego dorobek naukowy, jak i wymiar praktyczny na niwie prawa międzynarodowego publicznego, a również wpływ, jaki wywarł na rozwój międzynarodowego prawa humanitarnego. Przedstawiono poszczególne etapy drogi życiowej i kariery zawodowej Martensa, w tym studia poza Imperium Rosyjskim, pracę w Ministerstwie Spraw Zagranicznych oraz działalność naukową. Podkreślono jego aktywną rolę w opracowywaniu umów międzynarodowych, w tym konwencji haskich z 1899 i 1907 roku. Ujawniono nowe fakty dotyczące biografii Martensa, przybliżając tego nieznanego szerzej w Polsce wybitnego naukowca i praktyka szerokiemu gronu badaczy tak prawa międzynarodowego publicznego, jak i historii prawa.