Etyka cnót jako aksjologiczna podstawa prawnej ochrony zwierząt - Jankowski, Wojciech (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Jak z perspektywy ponad 20 lat od wejścia w życie Ustawy ochronie zwierząt uwzględnia się aksjologię stojącą u podstaw ochrony zwierząt? Jedno z najsłynniejszych orzeczeń związanych ze zwierzęcą problematyką, tj. wyrok TK z 10 grudnia 2014 r. w sprawie zakazu uboju rytualnego, nie napawa optymizmem. Trybunał w uzasadnieniu podjął próbę analizy problematyki aksjologicznych podstaw prawnej ochrony zwierząt, jednak postawiona diagnoza wydaje się być dość powierzchowna i przede wszystkim mocno zdezaktualizowana. Celem niniejszego artykułu jest zaproponowanie aksjologicznych podstaw prawnej ochrony zwierząt. Zdaniem wielu autorów to etyka cnót jako przeżywający renesans kierunek w filozofii moralności, a nie najpopularniejsze jak dotąd utylitaryzm i deontologia, może najlepiej takich podstaw dostarczyć.