Komisja Nadzoru Finansowego jako organ nadzoru emerytalnego - Pelc, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Reforma emerytalna lat 1998-1999 doprowadziła do powstania nowych rodzajów działalności związanych z zapewnieniem zabezpieczenia emerytalnego i nowych instytucji finansowych działających w tej sferze, co spowodowało konieczność zapewnia odpowiedniego nadzoru państwa. Pierwotnie w 1998 r. powstał wyspecjalizowany organ nadzoru emerytalnego, w 2002 r. nadzór ten powierzono organowi ponadsektorowemu, a od 2006 r. nadzór emerytalny sprawuje zintegrowany organ nadzoru nad rynkiem finansowym – Komisja Nadzoru Finansowego. Nadzór emerytalny ma charakter specyficzny i wykazuje on istotne odrębności w stosunku nadzoru nad pozostałymi segmentami rynku finansowego.