Polskie prawo pracy jako instrument realizacji praw człowieka - Rylski, Mikołaj (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
W artykule zaprezentowano sposób pojmowania praw człowieka, ich związek z prawem pracy oraz aksjologiczne umocowanie prawnopracowniczych rozwiązań legislacyjnych w ideologii praw człowieka. Następnie, w drodze analizy obowiązujących przepisów prawa, wskazano konkretne przykłady norm, których celem jest ochrona podstawowych praw jednostki, takich jak prawo do wypoczynku, ochrony życia rodzinnego, czy bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Przeprowadzone badania ukazały doniosłą w tym zakresie rolę prawa pracy, którego jednym z głównych celów jest zagwarantowanie efektywnej realizacji praw człowieka pracującego i jego rodziny. Artykuł uzupełniają uwagi krytyczne skierowane w stronę ustawodawcy, który nie kieruje się konsekwentnie logiką ochrony praw człowieka wobec innych niż pracownicy wykonawców pracy, mimo iż mają one charakter uniwersalny i powszechny.