Pojęcie szkody majątkowej na gruncie przestępstwa niegospodarności (art. 296 § 1 k.k.) - Nawrocki, Mariusz (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Przepisy zawarte w art. 296 k.k. regulują przestępstwa niegospodarności. Regulacja ta sprowadza się do kryminalizacji zachowań polegających na wyrządzeniu osobie fizycznej, prawnej albo jednostce organizacyjnej niemającej osobowości prawnej szkody majątkowej o znacznych lub wielkich rozmiarach. Istotą niniejszej publikacji jest zdefiniowanie szkody majątkowej, która stanowi skutek omawianego przestępstwa. Jest to szczególnie istotne, gdy weźmie się pod uwagę, iż jest to pojęcie występujące zarówno w prawie cywilnym, jak i prawie karnym, co niesie ze sobą daleko idące konsekwencje, także na gruncie wykładni przepisów prawa.