Własność dróg publicznych w Polsce a sposób ich finansowania - Ostrowski, Adam (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Celem artykułu jest dokonanie charakterystyki aspektów prawnych finansowania dróg samorządowych w Polsce. Autor dokonuje analizy korespondencji aktualnego ustawodawstwa z praktyką polskich samorządów. W artykule wskazano na dane pochodzące z poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego, a także podkreślono problemy z jakimi borykają się samorządy w zakresie zarządzania drogami. W końcowej części artykułu autor wskazał na rozbieżności w aktualnym orzecznictwie, oraz zaproponował zmiany, które przyczyniłyby się do usprawnienia finansowania dróg samorządowych w Polsce.