O znaczeniu kodyfikacji prawa – dookoła sporu pomiędzy Friedrichem Carlem von Savigny a Antonem Friedrichem Justusem Thibaut - Dąbrowski, Przemysław (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
XIX-wieczna dyskusja na temat potrzeby i znaczenia kodyfikacji oraz ujednolicenia prawa cywilnego w Niemczech, a także prawa sensu largo nie przybrała jedynie ideologicznego i teoretycznego wymiaru, ale także dogmatycznoprawny, ponieważ prezentowane koncepcje torowały drogę dla przyjmowanych w przyszłości rozwiązań prawnych. Jednocześnie toczony dyskurs przetrwał niejako próbę czasu i wpływał w kolejnych latach na poglądy wielu filozofów i teoretyków prawa oraz myślicieli polityczno-prawnych.