Trash-talk – zarys ujęcia karnoprawnego - Nałęcz, Bartłomiej (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł zawiera zarysowe rozważania w przedmiocie aspektu kryminalnego praktyk sportowych określanych mianem trash-talk. Przeprowadzona kwerenda dostępnej w zbiorach powszechnych literatury karnistycznej prowadzi do wniosku o konsekwentnym pomijaniu w opracowaniach naukowych powyższej problematyki. W treści artykułu w pierwszej kolejności scharakteryzowano tło występowania przedmiotowych praktyk. Dalej zdefiniowano trash-talk. Następnie przedstawiono jego wydatny potencjał kryminalny, aby przejść do zaprezentowania propozycji koncepcji wyłączenia odpowiedzialności karnej aktualizujących się względem wskazanych praktyk. W konkluzji zwrócono uwagę na kontrastowość powstającą wskutek wpisania zachowania obciążonego ładunkiem kryminalnym pod praktykę trash-talk’u i niedoskonałość wskazanych wcześniej rozwiązań usprawiedliwiających opowiadając się finalnie za podejściem kontratypowym.