Zastrzeżenie do zarządzenia asystenta sędziego o wezwanie do uiszczenia opłaty jako nowy środek zaskarżenia w postępowaniu cywilnym – uwagi krytyczne - Frey, Robert (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Obok głównego nurtu nowelizacji kodeksu postępowania cywilnego, przy okazji zmiany innej ustawy, wprowadzona została nowa instytucja - zarządzenia asystenta sędziego. W przypadku jednego z nich przewidziano nowy środek zaskarżenia - zastrzeżenie do zarządzenia asystenta sędziego o wezwanie do uiszczenia opłaty. Autor ocenia krytycznie wprowadzenie nowego środka zaskarżenia. Poczynione uwagi prowadzą do wniosku, że przepis dotyczący wskazanej instytucji powinien zostać uchylony.