Status Konwencji paryskiej o ochronie własności przemysłowej w porządku prawnym Unii Europejskiej - Mik, Cezary (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Opracowanie dotyczy określenia statusu Status Konwencji paryskiej o ochronie własności przemysłowej w porządku prawnym Unii Europejskiej. Konwencja ta została zawarta przed powstaniem Wspólnot Europejskich, lecz jej znaczenie dla rynku wewnętrznego jest duże. Unia nie jest jednak nią związana wprost, lecz tylko niektórymi jej postanowieniami za pośrednictwem Porozumienia TRIPS. Niemniej jej status może także nie zależeć od tego Porozumienia, lecz wynikać z bezpośrednnich powiązań, jakie Unia stwarza w akatach prawa pochodnego i umowach miedzynarodowych, jakie zawiera z państwami trzecimi. Zarazem oznacza to wszystko, że Konwencja paryska nie może być, poza wyjątkowymi sytuacjami, powoływana bezpośrednio przed sądami unijnymi i państw członkowskich. Jej rola jest wieksza w przypadku nadawania wykładni przepisom unijnym.