(Nie)dopuszczalność przelewu wierzytelności z tytułu dotacji oświatowej. Glosa do wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z 7.10.2020 r., I ACa 134/20 (glosa częściowo aprobująca) - Zięty, Jakub (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Przedmiotem glosy jest analiza orzeczenia dotyczącego roszczeń dotowanych o wyrównanie różnicy pomiędzy dotacją należną a dotacją przekazaną. W doktrynie przyjmuje się różny charakter  tych roszczeń od publicznoprawnego w przypadku dochodzenia dotacji do cywilnoprawnego w przypadku gdy przedmiotem jest roszczenie odszkodowawcze. Przyjęty charakter roszczenia wpływa na dopuszczalność jego cesji. Przyjęcie cywilnoprawnego charakteru, co do zasady oznacza dopuszczalność cesji. Jednak w tym przypadku Sąd Apelacyjny w Białymstoku dochodzi do słusznego wniosku, że cesja jest niedopuszczalna. Jednak ograniczenie to wynika natury stosunku, czyli jednego z ograniczeń wskazanych art. 509 k.c.