Kwestia dopuszczalności objęcia opłaty z tytułu przekształcenia użytkowania wieczystego nieruchomości we własność podatkiem od towarów i usług w sytuacji ustanowienia użytkowania wieczystego przed 1 maja 2004 roku : Rozważania w związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-604/19 - Łukawska-Białogłowska, Dominika (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W wyroku z dnia 25 lutego 2021 r. w sprawie C-604/19 Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej uznał, że przekształcenie prawa użytkowania wieczystego nieruchomości w prawo pełnej własności przewidziane w przepisach krajowych w zamian za uiszczenie opłaty stanowi dostawę towarów, a jednostka samorządu terytorialnego pobierająca rzeczoną opłatę działa w charakterze podatnika, a nie jako organ władzy publicznej. Przedmiotem niniejszego opracowania jest próba odpowiedzi na pytanie, czy w świetle powyższego rozstrzygnięcia dopuszczalne jest, aby opłata przekształceniowa została objęta podatkiem od towarów i usług w sytuacji, gdy użytkowanie wieczyste nieruchomości zostało ustanowione przed 1 maja 2004 r.