Nowe zasady dotyczące doręczania pism i wnoszenia podań w formie dokumentu elektronicznego w ogólnym postępowaniu administracyjnym (nowelizacja Kodeksu postępowania administracyjnego z dnia 5.10.2021 r.) – Część I - Kardasz, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Opracowanie opisuje i analizuje obecnie obowiązujące oraz wchodzące do ogólnego postępowania administracyjnego, z dniem 1 lipca 2021 r., nowe regulacje dotyczące e-doręczeń oraz wnoszenia e-podań. W ramach artykułu autor podejmuje trudne zadanie oceny aktualnie obowiązujących na płaszczyźnie k.p.a. przepisów związanych z procesem e-doręczeń oraz składaniem przez strony (lub innych uczestników postępowania) elektronicznych podań. W zakresie opracowania autor dokonuje również oceny nowych unormowań prawnych związanych z poruszaną powyżej problematyką. W obrębie niniejszej publikacji autor podjął także próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie czy wprowadzenie do polskiego systemu prawnego nowych rozwiązań w zakresie e-doręczeń i składania e-podań, stanowi „krok” polskiego ustawodawcy we „właściwym kierunku”.