Cofnięcie pozwolenia na broń i odebranie broni palnej w świetle wyroku ETPC w sprawie Kotilainen i inni przeciwko Finlandii - LAch, Arkadiusz; Stępka, Leszek (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
W artykule przedstawiono instytucję cofnięcia pozwolenia na broń palną w świetle wyroku ETPC w sprawie Kotilainen i inni przeciwko Finlandii. Cofnięcie pozwolenia i prewencyjne odebranie broni palnej jest uprawnieniem organu wydającego pozwolenie. W artykule przedstawiono standard strasburski a także cofnięcie pozwolenia i odebranie broni palnej w  ustawodawstwie polskim w świetle standardu strasburskiego. W artykule dokonano nie tylko analizy orzecznictwa ETPC w tym zakresie, ale także orzecznictwa polskich sądów. Dokonano także krytycznej analizy polskich przepisów dotyczących cofania pozwolenia na broń palną oraz jej prewencyjnego zatrzymania. W artykule przedstawiono propozycje zmiany obecnie obowiązujących przepisów w tym zakresie.