Charakter prawny postpenalnych środków zabezpieczających - Szczepaniec, Maria (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Artykuł zawiera rozważania dotyczące charakteru prawnego postpenalnych środków zabezpieczających stosowanych wobec sprawców stanowiących zagrożenie życia, zdrowia lub wolności seksualnej innych osób. Przedstawiona została analiza istoty i celu stosowania środków zabezpieczających wprowadzonych do polskiego porządku prawnego w 2014 r. Wskazano także poprzednie regulacje dotyczące tego zakresu oraz dokonano oceny obowiązującego rozwiązania z punktu widzenia zasadności istnienia środków zabezpieczających, które mają chronić społeczeństwo przed niebezpieczeństwem grożącym ze strony określonej kategorii sprawców.