Przesłanki zatrzymania sprawcy przemocy w rodzinie na podstawie art. 15a ustawy o Policji po nowelizacji - Woźniewski, Krzysztof (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Prezentowane opracowanie dotyczy problematyki związanej z instytucją policyjnego zatrzymania sprawcy przemocy w rodzinie, o którym mowa w art. 15a ustawy o Policji po jego nowelizacji w 2020 r. Autor analizuje strukturę i charakter przesłanki merytorycznej uzasadniającej dokonanie policyjnej czynności faktycznej polegającej na krótkotrwałym pozbawieniu wolności sprawcy przemocy w rodzinie w celu izolacji od ofiar tej przemocy. Kolejno badaniu zostały poddane dowodowe elementy tej przesłanki jak fakt przemocy w rodzinie oraz stwarzanie bezpośredniego zagrożenia dla życia ludzkiego oraz dowodowy charakter kwestionariusza  szacowania ryzyka zagrożenia życia lub zdrowia ludzkiego służący stwierdzeniu zasadności zatrzymania.