O poglądzie Jerzego Panejki na instytucję samorządu – supplementum - Dobkowski, Jarosław (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Artykuł jest głosem w dyskusji na temat pojmowania istoty samorządu przez Jerzego Panejkę. Nawiązuje do opracowania mgr. Adama Ostrowskiego pt. Jerzy Panejko i jego poglądy na instytucję samorządu, który został ogłoszony w nr 34/2000 czasopisma „Prawo i Więź”. Z jednej strony ukazano bazę archiwalną co do osoby J. Panejki i bibliografię, na podstawie której można rekonstruować jego poglądy na istotę samorządu. Z drugiej strony, opisano metodę naukową stosowaną przez J. Panejkę, odniesiono się do jego definicji samorządu, omówiono problem osobowości-publicznoprawnej samorządu, wskazano na uwarunkowania jego podejścia do istoty samorządu, a także przedstawiono kontynuatorów jego myśli.