Konsularna legalizacja dokumentów zagranicznych - Karski, Karol (PRAWO i WIĘŹ, 2020)
Monografia prof. Pawła Czubika, w której dokonano analizy problematyki konsularnej legalizacji dokumentów w polskim prawie i praktyce konsularnej, jest opracowaniem z zakresu prawa międzynarodowego publicznego, procedury cywilnej oraz prawa kolizyjnego (prywatnego międzynarodowego). Autor patrzy na to zagadnienie w ujęciu historycznym, sięgając 1918 r., tj. odrodzenia polskiej państwowości i polskiej służby konsularnej.  W pracy tej odnajdujemy interesujący opis aktywności - w tytułowym zakresie - konsulów II RP, czynności konsularnych w okresie od końca II wojny światowej do roku 1989 r., potem do momentu wejścia w życie obecnie obowiązującego Prawa konsularnego i wreszcie rozwiązania mające zastosowanie obecnie, tj. od roku 2015. Jest to opracownie niezwykle ciekawe i wartościowe.