Edukacja prawna z perspektywy komunikatywności tekstu prawnego - Barankiewicz, Tomasz (PRAWO i WIĘŹ, 2026)
Autor podejmuje problematykę edukacji prawnej z perspektywy komunikatywności tekstu prawnego i jego społecznej funkcji. Przede wszystkim należy przyjąć, iż edukacja prawna nie może ograniczać się do tzw. szczegółowych gałęzi prawa. Konieczne jest uwzględnienie istotnego wymiaru ogólniejszego związanego z dorobkiem teorii prawa. Stanowisko zajmowane w niniejszym opracowaniu proponuje ujęcie tekstu prawnego, jako elementu szerszego procesu komunikacji językowej i porozumiewania się w grupie społecznej, co prowadzi do jej integracji. Kompetencje językowe są ważnym czynnikiem tego procesu.