Pełnomocnik Rządu do Spraw Pokojowego Wykorzystania Energii Jądrowej. Pozycja ustrojowa, zakres działania, kompetencje i zadania. - Młynarkiewicz, Kamil (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Celem artykułu jest analiza ewolucji pozycji ustrojowej, kompetencji i struktury organizacyjnej Pełnomocnika Rządu do Spraw Wykorzystania Energii Jądrowej w latach 1956–1973. Na podstawie analizy archiwalnych aktów prawnych – uchwał Rady Ministrów, statutów oraz wewnętrznych regulaminów organizacyjnych – prześledzono genezę urzędu, powołanego na mocy uchwały nr 444/56 w celu rozwiązania problemu koordynacji działań podejmowanych przez Polską Akademię Nauk i resorty gospodarcze. W artykule wykazano dwie fundamentalne fazy transformacji urzędu.