Podstawowe dyrektywy orzekania w sprawach odpowiedzialności zawodowej lekarzy - Baran-Wesołowska, Beata (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Przedmiotem analizy w tym artykule jest kwestia zakresu stosowania zasad domniemania niewinności, in dubio pro reooraz swobodnej oceny dowodów przez sądy lekarskie w postępowaniu dotyczącym odpowiedzialności zawodowej lekarzy. Po przedstawieniu dyrektyw ustanowionych w art. 61 ustawy o zawodzie lekarza konstatuję, że dyrektywy te mają przymiot podstawowych zasad w sprawach przewinień lekarskich. Realizują one uniwersalne standardy sprawiedliwości proceduralnej, zwłaszcza słuszności i racjonalności.