Ewolucja problematyki rozkazu wojskowego w międzynarodowym prawie karnym ze szczególnym uwzględnieniem orzecznictwa Międzynarodowego Trybunału Karnego ds. byłej Jugosławii - Czeszejko-Sochacka, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Problematyka rozkazu wojskowego na gruncie przepisów międzynarodowego prawa karnego nastręcza wiele wątpliwości interpretacyjnych. Przy okazji napaści Rosji na Ukrainę wydaje się być ona szczególnie aktualna. Będzie ona zapewne przedmiotem zainteresowania Międzynarodowego Trybunału Karnego, kiedy dojdzie do osądzenia poszczególnych sprawców. W artykule zaprezentowano ewolucję rozkazu wojskowego od czasu Międzynarodowego Wojskowego Trybunału w Norymberdze do uregulowań obowiązujących w Rzymskim Statucie Międzynarodowego Trybunału Karnego. Szczególną uwagę poświęcono jednak przepisom zawartym w statucie Międzynarodowego Trybunału Karnego ds. byłej Jugosławii. Był to bowiem pierwszy międzynarodowy sąd od czasów Norymbergii, któremu przyszło się zmierzyć z tą problematyką. Na jego doświadczeniach bazował Międzynarodowy Trybunał Karny, który doprecyzował koncepcję odpowiedzialności dowódcy i uzupełnił ją o nowe komponenty.