Konstytucyjne źródła „prawa do mieszkania”: Rekonstrukcja uprawnień składających się na prawa mieszkaniowe - Polak, Piotr (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
„Prawo do mieszkania” jest coraz częściej pojawiającym się hasłem w debacie publicznej. Z punktu widzenia prawnego, prawo takie nie zostało jednak zagwarantowane. Nie znaczy to jednak, że problemy mieszkaniowe nie są dostrzegane przez prawodawcę. W Konstytucji RP z 1997 r. znajduje się kilka rozwiązań, które można zbiorczo określić jako prawa mieszkaniowe. Celem niniejszego artykułu jest ich przedstawienie oraz wskazanie możliwych sposobów realizacji w ustawodawstwie i orzecznictwie. W kolejnych częściach artykułu poddano zatem analizie kwestię ochrony własności i innych praw majątkowych, ochronę lokatorów i najemców, nienaruszalność mieszkania, politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli, a także możliwość prokonstytucyjnej wykładni przepisów odnoszących się do tej problematyki.