Międzynarodowe standardy w zakresie prawa do mieszkania - Hauser, Agata (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W artykule przedstawione zostały międzynarodowe standardy dotyczące prawa do mieszkania. Analizie podjęto w szczególności przepisy Międzynarodowego Paktu Praw Gospodarczych, Społecznych i Kulturalnych, jak i Europejskiej Karty Społecznej/Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej. Analiza wykazała, że organy monitorujące wykonywanie wskazanych umów międzynarodowych wypracowały dobrze rozwinięte i co do zasady spójne standardy dotyczące prawa do mieszkania. Obejmują one in. Określenie adekwatności, kwestię ochrony grup marginalizowanych praz ochronę przed eksmisjami. Istotnym elementem ochrony jest także zapewnienie odpowiednich gwarancji proceduralnych oraz dostępu do środków ochrony prawnej.