Wybrane aspekty pomocy społecznej dla osób bezdomnych na przykładzie mieszkań treningowych i wspomaganych - Cendrowicz, Dominika (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Bezdomność w kontekście społecznym jest zjawiskiem niezwykle złożonym, którego nie da się opisać za pomocą jednej uniwersalnej definicji, ani rozwiązać za pomocą jednej formy pomocy udzielanej osobom bezdomnym. Konieczne jest zatem wypracowanie nowych instrumentów pomocy osobom bezdomnym, które umożliwią im wyjście ze stanu bezdomności poprzez nauczenie ich samodzielnego życia lub wsparcie w codziennym funkcjonowaniu. Przedmiotem publikacji jest analiza aspektów prawnych związanych z pomocą społeczną dla osób bezdomnych w formie mieszkań treningowych i wspomaganych. Dokonane zostanie również porównanie wskazanych form pomocy dla osób bezdomnych z udzielanym im wsparciem w placówkach tymczasowego schronienia jak schroniska dla osób bezdomnych, noclegownie i ogrzewalnie.