Nowe oblicze spółdzielczości: spółdzielnie energetyczne szansą dla polskiej Energiewende? Polsko-niemiecki kontekst porównawczy - Mroczyński-Szmaj, Łukasz (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Prezentowany artykuł jest próbą pochylania się nad zagadnieniem nowego oblicza spółdzielczości, jakim niewątpliwie są spółdzielnie energetyczne. Wykorzystany został do tego celu polsko-niemiecki kontekst porównawczy, biorąc także pod uwagę konieczność przeprowadzenia transformacji energetycznej na wzór niemieckiej Energiewende w Polsce. Aby dojść do niezbędnych konkluzji i ułatwić czytelnikowi kontekst, praca w duże mierze składa się z elementów o charakterze definicyjnym, historycznym czy statystycznym. Poczynione uwagi odnoszą się zarówno do procesów tworzenia, stosowania jak i wykładni prawa w ściśle określonym obszarze związanym ze spółdzielniami energetycznymi. Konkludując Autor potwierdza szansę na kluczową rolę spółdzielni energetycznych w procesie polskiej transformacji, określając na podstawie przeprowadzonego wywodu określone warunki.