Obowiązek obrony Ojczyzny w świetle polskich regulacji prawnych - Staśkiewicz, Urszula (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Zmieniająca się sytuacja bezpieczeństwa przyspieszyła działania Polski w zakresie wprowadzenia adekwatnych do współczesnej rzeczywistości rozwiązań prawnych w zakresie obrony Ojczyzny. Ustawa z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny dotyczy w znacznej mierze problematyki pełnienia zawodowej służby wojskowej i wprowadza nowy mechanizm umożliwiający pozyskanie dodatkowych funduszy na uzbrojenie i modernizację Wojska Polskiego. Niniejsza publikacja dotyczy jednak kwestii tego, co zmieniło się w polskich regulacjach prawnych w zakresie obowiązku obrony Ojczyzny wobec wszystkich obywateli, także tych, których określa się jako osoby cywilne, a nie jako żołnierzy. W publikacji podjęte zostały rozważania na temat tego, czym w świetle aktualnie obowiązującego prawa jest obowiązek obrony Ojczyzny i jakie obowiązki w zakresie obrony Ojczyzny nakłada na obywateli Ustawa z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny.