Wybrane aspekty prawne związane z dziedziczeniem środków pieniężnych zdeponowanych na rachunku bankowym oraz powiązane z nimi obowiązki informacyjne banków - Bajor, Barbara (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na kilka wybranych aspektów prawnych związanych z problematyką dziedziczenia środków pieniężnych, które zdeponowane są na rachunku bankowym, ze szczególnym podkreśleniem obowiązków banków w przypadku śmierci posiadacza rachunku bankowego. Uwaga zostanie zwrócona na sytuację, gdy spadkodawca nie pozostawił żadnej dyspozycji co do losów środków pieniężnych i w szczególności na przypadki tzw. „uśpionych” rachunków. Uzupełnieniem rozważań jest wskazanie na rozwiązania prawne pozwalające na złożenie przez posiadacza rachunku dyspozycji na wypadek śmierci w odniesieniu do środków pieniężnych zdeponowanych na rachunku bankowym i związane z tym obowiązki informacyjne banku jak też możliwość sporządzenia zapisu windykacyjnego, którego przedmiotem są środki pieniężne.