Kryptowaluty – tarcza przeciw fiskalnemu mieczowi państwa: brak - Ludwikowski, Stanisław (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Kryptoaktywa, potocznie zwane kryptowalutami stanowią namacalny element technologii blockchain. Mogą być także doskonałą formą alternatywnego inwestowania i stanowić alternatywę, dla systemu finansowego opartego na długu. Oprócz pełnej własności, uzyzkanej dzięki decentralizacji i łatwości przesyłania do dowolnej osoby na świecie, dają także duże możliwości zarobkowe, w tym także formę optymalizacji podatkowej. Z wysokim poziomem wolności wiąże się także wysoki stopień ryzyka i liczne niebezpieczeństwa. Jest to rynek młody, więc dotychczas unormowany w niewielkim stopniu. Zmiana zaszła po wprowadzeniu Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2023/1114 z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie rynków kryptoaktywów. Jej przepisy oprócz nadania rynkowi pewnych ram definicyjnych oraz prawnych, stanowi również poważną przeszkodę dla podmiotów, które chciałyby wejść w ten rynek jako podmiot profesjonalnego świadczenia usług z wykorzystaniem technologii blockchain. Oprócz wyżej przytoczonego aktu prawa poddany analizie zostanie także projekt ustawy o kryptoaktywach, który ma uzupełnić lukę bezpośrednio w polskim porządku prawnym. Ma on liczne wady, takie jak nadmierne opłaty, czy wprowadzenie poważnych sankcji karnych. Z jeden strony poprawa bezpieczeństwa obrotu dla konsumentów technologii z drugiej radykalne podniesienie wymagań wobec podmiotów chcących świadczyć usługi profesjonalne.