Prawnokarne aspekty śmierci dziecka poczętego jako skutku czynów zabronionych niemających na celu nielegalnego przerwania ciąży - Krajewski, Radosław (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Śmierć dziecka poczętego może być następstwem czynów zabronionych, których celem nie jest nielegalne przerwanie ciąży, ale które skutek taki powodują. Chodzi o przestępstwa zarówno umyślne, jak i nieumyślne. Co do pierwszych z nich jest tak, że ochrona dzieci nienarodzonych jest niepełna a co do drugich nie ma jej wcale. Celem niniejszego artykuły jest namysł nad tym zagadnieniem przy wskazaniu obszarów, w których niedostatki te są szczególnie widoczne. Artykuł ma charakter oryginalny, choć opiera się na dotychczasowym dorobku doktryny prawa karnego w przedmiotowym zakresie. Ma on istotną wartość poznawczą zarówno dla dogmatyki, jak i praktyki prawa.