Wykreślenie spółdzielni z Krajowego Rejestru Sądowego przed zakończeniem toczących się z jej udziałem sporów sądowych - Stepnowska, Marta (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Wykreślenie spółdzielni z Krajowego Rejestru Sądowego odbywa się bądź po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego, bądź bez przeprowadzania postępowania likwidacyjnego. Ponadto możliwe jest na podstawie przepisów szczególnych PrSpółdz czy ustawy KRS. Po wykreśleniu z rejestru spółdzielnia tracąc byt traci, co oczywiste, osobowość prawną oraz zdolność sądową i jest to utrata definitywna, niedająca się usunąć. Utrata zdolności sądowej przez stronę w toku procesu powoduje, że prowadzenie dalszego postępowania sądowego jest niedopuszczalne, co skutkuje koniecznością umorzenia postępowania .Natomiast ze zdanie drugiego przepisu art. 127 PrSpółdz, wynika, że po wykreśleniu spółdzielni z KRS w wyniku zakończenia procesu likwidacji spółdzielni, do toczących się jeszcze z jej udziałem sporów sądowych w miejsce spółdzielni wchodzi jako strona związek rewizyjny, w którym jest ona zrzeszona. Przepis ten jest niewątpliwie przepisem szczególnym, przewidującym następstwo procesowe strony, której byt prawny wygasł przed zakończeniem toczących się z jej udziałem sporów sądowych.