Trenowanie sztucznej inteligencji a naruszenie praw autorskich. Aspekty dowodowe - Jasińska, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Inspiracją do powstania artykułu był pozew przeciwko OpenAI i powiązanym z nią firmom, który wpłynął do Sądu Okręgowego Stanów Zjednoczonych Północnego Dystryktu Kalifornii, Oddział San Francisco w 2023 r. Powodowie – pisarze– zarzucili m. in. naruszenie praw autorskich poprzez użycie do trenowania SI ich powieści, bez ich zgody. Celem artykułu jest ocena przez pryzmat polskiego prawa szans powodów na sukces w analogicznym sporze, hipotetycznie toczącym się w Polsce. Z uwagi jednak na ograniczone ramy artykułu jego zakres ograniczony został do kwestii dowodowych. Jest to aspekt niezwykle ciekawy, pomijany dotychczas w doktrynie, a jednocześnie bez wątpienia kluczowy z praktycznego punktu widzenia. Wnioski z przeprowadzonych rozważań zostaną odniesione do zgłaszanych postulatów co do rozwiązania na poziomie ustawowym niektórych problemów autorskoprawnych związanych z trenowaniem SI.