Zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych jako cel gminnych programów mieszkaniowych - Tyrawa, Dominik (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Gminne programy mieszkaniowe to jedna z form prawnych wykorzystywanych w zakresie realizacji zadań na rzecz zaspokajania potrzeb mieszkaniowych na terenie podstawowej jednostki samorządu terytorialnego jakim jest gmina. Mamy w tym przypadku do czynienia z dwojakim działaniem, z jednej strony służbą człowiekowi, a z drugiej z działaniem na rzecz poszanowania godności osoby ludzkiej. Działania te wzajemnie się uzupełniają. Ustawodawca w prezentowanym zakresie nie uregulował tych kwestii w sposób kompleksowy. Dlatego też aby we właściwy sposób przedstawić te programy dokonano analizy obowiązującego stanu prawnego w tym zakresie oraz praktyki. Bez wątpienia u podstaw tychże programów leży zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych, co zaś przekłada się na wiele aspektów funkcjonowania społeczności lokalnej. Właściwym będzie postulowanie, aby problematykę tę we kompleksowy sposób opisać w doktrynie, a osiągnięte rezultaty przedstawić ustawodawcy, celem wypełnienia istniejących luk prawnych.