Magnitsky Act – fundament globalnego systemu sankcji antykorupcyjnych powstały pod auspicjami USA - Lizak, Robert; Skuza, Sebastian (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Korupcja zagraża nie tylko bezpieczeństwu narodowemu, równości ekonomicznej, globalnym wysiłkom na rzecz zrównoważonego rozwoju i zwalczania ubóstwa, ale również, a może nawet przede wszystkim systemowi demokratycznemu. Sytuacja jest jeszcze bardziej poważna, gdy mamy do czynienia z globalną kleptokracją opartą na autorytarnej korupcji. O ile całkowite ich wyeliminowanie jest niemożliwe, to podjęcie wysiłku zmierzającego do skutecznego przeciwdziałania tym patologiom stanowi warunek sine qua non do zabezpieczenia krytycznej przewagi demokratycznym państwom prawnym. Celem niniejszego artykułu jest próba przedstawienia globalnego systemu sankcji antykorupcyjnych stanowiącego istotne ogniwo międzynarodowego systemu przeciwdziałania korupcji. Najpierw omówiono podstawowe założenia amerykańskiego systemu sankcji antykorupcyjnych opartego na Magnitsky ACT, następnie dokonano przeglądu ustawodawstw innych państw, które podążyły za przykładem USA lub podjęły próbę albo złożyły deklaracje polityczne do wdrożenia systemu sankcji, a także wyodrębniono potencjalne cele do osiągnięcia i wyzwania do pokonania związane z powstaniem i rozwojem globalnego systemu sankcji antykorupcyjnych. Wreszcie sformułowano rekomendacje dla ustawodawcy krajowego, w tym podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy Polska powinna wdrożyć dodatkowe prawne rozwiązania umożliwiające zintensyfikowanie walki z globalną kleptokracją opartą na autorytarnej korupcji.