Reguły porządkujące procedurę udzielania informacji sektora publicznego ze względu na jej aspekty podmiotowe - Tomaszewska, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Uregulowane treścią ustawy z dnia 11 sierpnia 2021 r. o otwartych danych i ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego postępowanie, tak jak każda inna procedura rządzi się swoimi prawami. Te zasady mają gwarantować prawidłowość przebiegu procedury z korzyścią dla obu stron procesu: uprawnionego i zobowiązanego informacyjnie. Ich analiza umożliwia dokonanie wewnętrznej klasyfikacji przy uwzględnieniu stosownego kryterium wyboru. Prowadzi ona do wyodrębnienia m.in. zasad podmiotowych ściśle związanych z uprawnieniami podmiotu, który wedle uregulowań jest określany mianem użytkownika oraz wnioskodawcy. Uregulowania ustawy będące podstawą dla scharakteryzowania tego rodzaju zasad w ich wewnętrznej konfrontacji z uregulowaniami ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej zostały omówione w treści niniejszego opracowania.